Søk:
Søk
# Avis           # Ukepresse           # TV/radio           # Nett/mobil           # Trykk/distribusjon
« Tilbake
Du er her »

Ukraina: 14 punkter på pressefrihetens forbedringskalender

Det står dårlig til med pressefriheten i Ukraina, og situasjonen forverres. Det viser en rapport utarbeidet av flere ytringsfrihetsorganisasjoner. Nå skal internasjonal presse gi sine kolleger moralsk støtte på veien mot en friere og uavhengig presse. I neste uke er det tid for internasjonal mediekonferanse i Kiev i WAN-Ifra-regi.

 

Bak rapporten står WAN-Ifra, ytringsfrihetsorganisasjonene Article 119, Freedom House, Open Society Foundations, samt den ukrainske utgiverorganisasjonen. Rapporten ble offentliggjort i april, men vil bli behørig omtalt når flere enn 1000 delegater fra over 80 land setter seg ned for å delta på åpningsseremonien i regi av WAN-Ifra i Kiev 5. september. Der vil også landets president Viktor Janukovitsj sitte i salen, det vil også mange lands ambassadører.

Med tittelen "Make freedom of expression a reality, Mr. president" ramses det i rapporten opp fire punkter, der Ukraina må forbedre seg for å komme opp på et anstendig nivå i forhold til pressefrihet: Korrupsjon og mangel på åpenhet gjennomsyrer samfunnet, noe som selvfølgelig påvirker pressen, men også rettssystemet og samfunnet i sin helhet. For mange restriksjoner i markedet, slik at mediene ikke kommer ut til folket. Statlig eide Radio- og TV-stasjoner slik at mangfoldet mangler og nyhetsformidlingen gjennomsyres av politisk korrekthet. Angrep på mediene eller på journalister oversees og blir ikke straffeforfulgt.

 Innenfor disse hovedpunktene råder gruppen bak rapporten Ukraina igjen til 14 forbedringspunkter.– Dette er punkter den ukrainske satt snarest mulig må sette på dagsorden, uttaler Erik Bjerager, president i World Editors Forum og med i gruppen som utarbeidet rapporten. På nettsiden til WAN-Ifra forteller han om den harde virkeligheten for den ukrainske pressen, som daglig må kjempe for sin eksistens og under stort press- og i isolasjon. Han sier at innholdet i rapporten vil bli brukt for det det er verdt under konferansen. – Internasjonal presse reiser til Kiev i solidaritet med våre kolleger i Ukraina. Her skal vi samtale, være moralske støtter og utveksle erfaringer, uttaler Bjerager.

Aktivitetskalender


Tidligere nyhetsbrev: Uke 23 | Uke 5 | Uke 4 | Uke 3 | Uke 2 | Uke 51 | Eldre »
Medienettverket Aviskatalogen Unge lesere Papirkjøp AS Mediebedriftenes klareringstjeneste NADA Avis i skolen

Kongens gate 14, 0153 Oslo | Telefon: 22 86 12 00/46 86 03 77 | Telefax: 22 86 12 02 og 22 42 26 11 | post@mediebedriftene.no