Søk:
Søk
# Avis           # Ukepresse           # TV/radio           # Nett/mobil           # Trykk/distribusjon

Vinnere årets mediepriser AVIS 2008

6. mai ble årets mediepriser delt ut på Ole Bull Scene i Bergen. Her er alle avisvinnerne med jurybegrunnelser.

Totalt deltok 44 aviser med til sammen 438 innsendte bidrag. Vi premierte 23 aviser med til sammen 49 utmerkelser som ble delt opp i;  2 gull, 12 sølv, 14 bronse og 21 hederlige omtaler. Noe som skulle tilsi ca 11 prosent premiering, kanskje litt høyt men viktig med litt oppmuntring i disse tider.

Juryen besto i år av Walter Jensen (juryleder) Bergens Tidende Trine Kjus, Dagsavisen, Pål André Berg, Haugesunds Avis, Curt Johnsson, frilans, ex Dagens Næringsliv, samt den spanske designeren Javier Ererra, en av verdens mest anerkjente avisdesignere.

Walter Jensen sier at juryen har knepet inn på antall topppriser. – Det skal bety noe å gå helt til topps i denne konkurransen, men vi vil dele ut flere såkalte hederlige priser, forteller han. Forøvrig synes han nivået på de innsendte sidene var omtrent som i fjor.

Her er årets vinnere:

Årets avis – Bergens Tidende

Juryens Begrunnelse:

Årets avis er markedsledende i sin region, og en av de sterkeste merkevarene i medie-Norge. Den har i en årrekke vært pådriver for nytenking og produktutvikling, og har gjennom flere år våget å satse betydelige ressurser på presentasjon. Dette har gjort den til en nasjonal trendsetter, og avisen har gjentatte ganger gått til topps i designkonkurranser – både nasjonalt og internasjonalt. Heller ikke årets avis er umerket av internasjonal finanskrise og nasjonal aviskrise. Opplagsnedgangen fra 2007 til 2008 er litt under gjennomsnittet, til gjengjeld er lesertallene tilnærmet stabile. Selv om driftsresultatet sank dramatisk i fjor, står mediehuset likevel bunnsolid.

 

Hederlig omtale

Drammens Tidende – kategori nyhetsside

Dramatisk branntragedie som hadde tjent på en tøffere prioritering, mer fintfølende typografi og en mer gjennom tenkt rytme.

Drammens Tidende - kultur- og kommentarside

Ungdommens bidrag på nettavisen tilbakeført til papiravisen i et oppslag som visuelt tydelig skiller seg ut fra resten av avisen. Enkelt og greit – fik s logo! – en idé for flere aviser.

Drammens Tidende – illustrasjon

Informativt og flott gjennomført. Kart og billedbruk gjør det interessant selv for de som ikke måtte ha lokalkjennskap.

Sunnmørsposten – førsteside

Sjarmerende historie i hovedbildet. Kontrast mellom høytid og alvor i møtet med ung, uformell glede. En forside til å bli glad av. God og tydelig, men tradisjonell prioritering. Et godt grep med tittelen nede på siden. Det flytter fokus til småjentenes perspektiv.

Askøyværingen – førsteside

God idé med kreativ bruk av logo. Det gir en visuell løsning med historiske referanser. Rødt, effektivt blikkfang. Helheten på siden fremstår litt rotete.

Hordaland – featureside

En grip ende human-touch-historie. Flotte bilder, men litt dårlig prioritert. Merkelig bruk av luft på dobbeltsiden trekk er også litt ned. En formidabel kombinasjon ville vært tittelen på førstesiden "Elias – midtpunktet", sammen med bildet på sistesiden.

Bygdanytt – featureside

Flott hovedbilde, som står veldig godt sammen med tittelen. God prioritering av bilder og fin, kronologisk fortellerteknikk.

Dagsavisen – featureside (hestedager)

Fin og konsistent billedreportasje. Godt prioriterte sider. Det burde vært jobbet mer med tittel og ingress på første dobbeltside – både visuelt og innholdsmessig – de yter ikke bildene rettferdighet.

Dagsavisen – kultur- og kommentarside (obama)

Typisk Dagsavisen – en sober og ryddig meningsside, med en tegning som bok stavelig talt grip er tak i deg. Ingenting forstyrrer – her er det tydelig hva som skal tale...

Dagsavisen – featureside (solnedgang)

Stemningsskapende reportasje fra et industrisamfunn på sotteseng. Fin, konsekvent jobbing av fotograf. Flott samspill hovedbilde/tittel, litt dårlig prioritering av bilder utover i saken. Her kunne man med hell brukt et par sider til, evt. kuttet bort noen bilder.

Haugesunds Avis – featureside

Ambisiøs utenrikssatsing med flotte, lokale vinklinger. Fint presentert over seks sider med flere innganger for leseren, uten å virke forvirrende. Stram, økonomisk og elegant layout.

Fanaposten - kultur- og kommentarside

Den finnes mange, mer ressurssterke aviser, som burde lære av Fanaposten sine meningssider. Ikke revolusjonerende, men de har ikke falt for fristelsen til å lesse på med effekter for å "redde" noen "kjedelige" sider. Enkelt og liketil.

Kvinnheringen – serviceside

Pølsesjekk med terningkast! En forbilledlig forbrukerguide for sultne veifarende. Det er mer å hente i forhold til design, men dette er service på sitt aller beste.

Fredrikstad Blad – serviceside

Det enkleste grepet av alle: navn og bilde. Avisa lar leseren få møte hver eneste førsteklassing i distriktet. Typografien kunne vært mer avdempet, men her er det virkelig tatt sats, og landingen er hederlig.

Dagen Magazinet – redesign

Til å være en lilleputt blant norske aviser, holder DagenMagazinet et imponerende nivå, år etter år. I dette redesignet har man originalt nok beholdt spotfargepalletten og kastet om på nesten alt annet. Den nye logotypen er et formidabelt løft, åpenbart inspirert av en nasjonal finansavis. Nyhetssidene er flotte. Når man får service- og debattsidene opp på same nivå, blir dette virkelig bra.

Trønder Avisa – redesign

Trønder-Avisas ham skifte er ikke av de mest revolusjonære, men representerer et klart løft. Det er foretatt en veritabel ryddejobb og oppfrisking i vignetter og headinger, og billedbruken er betydelig stram et opp. Kanskje kunne man etterlyst litt mer typografisk mot? Seksjonene glir fort over i hverandre.

Trønder Avisa – førsteside

En forside med stram regi, tydelig prioritering. Et godt valg av foto. Grått, lukket og massivt. Personen i bildet gir oss dimensjonene. Kort og effektiv tekstinformasjon fra ulike aktører. Typografien i loftet er for løs, sidespalten har mye bedre kontraster, luftrom.

 

Bronse

Aftenposten/A-magasinet – illustrasjon

Årets dårligste bortforklaringer forbilledlig anskueliggjort gjennom Lars Fiskes strålende karikaturer. Lekent, sva ert velkomponert, rytmisk, treffende og stilsikkert. Poengtert fargebruk i detaljene.

Aftenposten – nyhetsside

Forsiden tar tak i spørsmålet alle stiller seg etter et halvår med finansielle uværsmeldinger – hvor skal dette ende. De gjenbruker forsiden fra august, året før, der nyheten var 16 % fall på fire uker. 15 måneder senere har Børsen falt ytterligere 53 %. Fikst, enkelt og tankevekkende på samme tid – til og med annonsen passer (!).

 

VG – magasin

Lurer du på noe om rivalene Obama/McCain får du svaret her. Gode reportasjer, flotte bilder og veksling mellom ulike typografiske virkemidler gjør dette til en stor leseropplevelse.

VG – førsteside

Bokstavelig talt et blikkfang! Direkte, bildet drar deg inn i historien, Dette må leses. God inndeling på hovedsak og sidespalte. Bråkete, fargerik typografi og brudd et med Lund Svindal inn på billedflaten trekk er ned.

VG - kultur- og kommentarside

Kraftfull og symbolsterk tegning som vokser etter hvert som du leser kommentaren. Sammen med sidespalter og leder får leseren en variert meningspakke – typisk og utypisk VG på samme tid.

 

Dagens Næringsliv/D2 – illustrasjon

En god idé som tas helt ut. Imponerende tålmodighetsarbeid med overbevisende kunnskap om form og farge. Illustrasjon med to lag, den umiddelbare helheten og alle de små detaljene. Både tidkrevende og kostbar vil vi tro.

Dagens Næringsliv/D2 – featureside

Foto av internasjonal kvalitet – som lar deg se og oppdagestadig nye detaljer – dandert med lekk er presisjon i alle detaljer. Ingen visuelle mothaker, men her og der finnes noen verbale torner som vekk er deg oppfra den glossy sløvheten.

Dagens Næringsliv – featureside

DN Lørdag på sitt beste. En siderik reportasje i en visuell innpakning og rikelig med verbale innganger med punch. Få gjør dette bedre.

Sandnesposten – featureside

En klassisk lokalavishistorie, strålende fortalt, og langt over gjennomsnittet i denne kategorien. Leseren skjønner ved et blikk hvordan det ender, men lokkes likevel inn i en sak hvor desken har lagt ned masse kjærlighet i detaljene.

Hallingdølen – serviceside

Kort, enkelt, oversiktlig og visuelt nydelig. Fin Bruk av luft og funksjonell plassering av spaltene gjør dette til en elegant og delikat serviceside.

Askøyværingen – magasin

Solid typografi og nære, varme reportasjer gjør dette til et magasin som stikker ut i mengden. Askøyværingen vil gjerne gi leserne litt mer, og det får de til med dette magasinet.

Dagsavisen – førsteside

En tydelig, strippet forside der virkemidlene virkelig understreker budskapet. Minimalistisk, ekstrem, tørr og helt uten krydder. Absolutt samsvar mellom form og innhold!

Bergens Tidende – førsteside

Et strålende, dramatisk, utrolig linjeført, grafisk foto dominerer forsiden. Total prioritering. Tittelen blir for blokkstilt i forhold til elementene, raffinementet i bildet.

Klar Tale – førsteside

Dette er virkelig klar tale. Her er det mange som har noe å lære! Klar prioritering, minimalistisk og direkte. Det symmetriske opp settet på hovedsak en fungerer godt, men gir et litt tradisjonelt, statisk preg.

Sølv

Bergensavisen – nyhetsside

Hvor mange har tenkt tanken – men ikke våget? BA tar den "helt ut" – 13 sider Metallica-ekstra etter at det 27 år-gamle bandet gjestet Bergen. Her pøser de på med glitrende bilder, tabloide grep, patriotisme, lekre detaljer og folk flest – servert med bøttevis av farger og effekter. Dette er BA – uten tvil. Deilig å se at noen tør å lage en slik dagen-derpå -avis!

Bergensavisen - kultur- og kommentarside

BA får til det mange aviser bare har våte drømmer om – to sider breddfull av små og store tilbakemeldinger fra leserne. Alle som har prøvd seg på slike sider vet hvor vanskelig det er å få de mange ulike bitene til å stå ut og frem. Meget bra. Se, les og lær!

 

Bergens Tidende – magasin

Et 80 siders tema bilag om søvn du slett ikke blir trøtt av å lese. Bildene er ren kunst, reportasjene holder høy kvalitet og typografien er gjennomført til fingerspissene.

Bergens Tidende – featureside

Et ikonisk kjøretøy har fått sitt ikoniske avisuttrykk.Sjelden har uttrykk et "keep it simple, stupid " vært mer på sin plass. Glitrende.

Bergens Tidende – nyhetsside

En annerledes valgreportasje fra USA – båret opp og frem av meget velvalgte og sterke fotografi er, grip ende titler og stilleflytende tekst. Ujålete – til å bli klok av.

 

Vårt Land – illustrasjon

Genialt, kreativt, strålende, og typisk Marvin! Marvin Halleraker er blitt en illustratør av verdensklasse. Sober idé, enkelt og stilsikkert gjennomført.

Vårt Land - kultur- og kommentarside

Tittelen røsker tak i deg – og du bare må lese videre – du har ikke noe valg. Avsindig effektivt. Som leser husker du denne påskesiden...

 

Bygdanytt – magasin

Klar, ferdig, gå! Ideen er fantastisk og gjennomføringen nesten helt feilfri. Et magasin med flotte bilder, fin typografi og glitrende reportasjer om lokal breddeidrett.

Bygdanytt - kultur- og kommentarside

Med et godt foto og en kort tekst er det svært mye som kan gå galt. Her har en greid å ta vare på både bildet og teksten og gitt dem begge rom og luft. Så enkelt – så vanskelig.

Sunnmørsposten – nyhetsside

Sjelden har en forsidetittel truffet bedre. Et fjellparti raste ut, en boligblokk kollapset og en påfølgende dramatisk brann rystet Ålesund. Gjennom hele avisen rulles tragedien og omfanget opp gjennom rystende bilder, grip ende øyenvitneskildringer og beskrivelser av heroisk redningsinnsats. Alt annet i døgnets nyheter blir på en slik dag uvesentlig. Uhyre sterkt!

Hordaland – førsteside

Fjorårets vinner av "Årets avis" tar tydeligvis mål av seg å være nær og nyttig. I stedet for å feire sine egne medarbeidere med bilde, champagne og jubelrop på førstesiden, vi ser 125-årsjubilanten papirets mange kvaliteter gjennom å være liggeunderlag for et nyfødt lam.Annerledes førsteside som visuelt fungerer godt gjennom Bruk av luft, mager og feit i titler og tekst.

Klar Tale – redesign

Dette er virkelig "Extreme makeover". Avisen har forandret både innhold, organisering, typografi og layout uten å miste sitt særpreg. Imponerende gjennomført og forfriskende originalt. Klar tale ligner ikke på noe annet i kongeriket.

Rana Blad – redesign

Med sin nye bunad har Rana Blad forlatt sitt noe teksttunge, rastertyngede og 80-talls-pregede design og frembragt et lett, luftig, tøft og moderne avisprodukt. Her er alt nytt. Tittelskrifter, Brødtekst, logo og vi gnetter går sammen i noe som må karakteriseres som en imponerende forbedring. Et lite minus for å arrangere raveparty i spotfargepalletten.

Gull

Bergens Tidende – illustrasjon

Juryens begrunnelse: Et solid gjennomarbeid et prosjekt i alle ledd. Spektakulære og flotte illustrasjoner som drar deg inn i et katastrofalt fremtidsscenario. Dette fungerer på flere nivåer, med lett tilgjengelige hovedlinjer. Utfyllende detaljer for de som ønsker mer informasjon. Overbevisende teknikk og raffinement. Imponerende!

Dagens Næringsliv/D2 – magasin

Juryens begrunnelse: Fantastiske Bilder, et elegant skriftbilde og vanvittig gode titler. D2 har et stillfarent uttrykk, men byr på overraskelser mange nok til at leseren holdes i ånde gjennom hele magasinet. Dette er gjennomført vakkert.

Aktivitetskalender


Tidligere nyhetsbrev: Uke 23 | Uke 5 | Uke 4 | Uke 3 | Uke 2 | Uke 51 | Eldre »
Medienettverket Aviskatalogen Unge lesere Papirkjøp AS Mediebedriftenes klareringstjeneste NADA Avis i skolen

Kongens gate 14, 0153 Oslo | Telefon: 22 86 12 00/46 86 03 77 | Telefax: 22 86 12 02 og 22 42 26 11 | post@mediebedriftene.no