Søk:
Søk
# Avis           # Ukepresse           # TV/radio           # Nett/mobil           # Trykk/distribusjon
« Tilbake
Du er her »

Lesebrettet: Fremtidens medieplattform

Nå settes det fart på lesebrettprosjektet i MBL-regi. Konsulent Mikal Rohde, som inntil helt nylig var direktør for strategi- og forretningsutvikling i Schibsted, er engasjert som prosjektleder for å drive frem et av de mest spennende og innovative MBL-prosjektene på lenge.

 – Målet er å lage løsninger som passer for alle, både små og store mediebedrifter, sier Rohde, som har klokkertro på at nettopp lesebrettet blir fremtidens plattform for avisleserne. Han er foreløbig engasjert i prosjektet frem til sommeren 2010. I denne perioden skal prosjektledelsen også snakke med bokbransjen om et samarbeid, fordi medie- og bokbransjen har mange felles trekk.

Skal passe for alle I første omgang blir utfordringen for Rohde og resten av prosjektgruppen å finne en struktur for en plattform som vil passe alle MBLs medlemmer. – Det å lage løsninger også for små mediebedrifter som ikke har all verdens økonomi, blir en viktig del av prosjektet.

For noen kan det å sende inn en pdf-fil til et lesebrett, være en del av løsningen, forteller han, som et eksempel. Første avis klar for lesebrett håper han kan være tilgjengelig første kvartal neste år.

Det kommer mange lesebrett fremover, store som små, med og uten farger.

-Det som er viktig for MBL er at de blir konkurranse på distribusjonssiden, slik kan vi på best mulig måte kan beholde verdiskapningen. Hvis vi ikke tar et aktivt grep nå, kan vi bli sittende på siste benk, slik amerikanske aviser er i ferd med å bli. Der får forlaget Amazon.com med sitt lesebrett Kindle mesteparten inntektene. Dermed blir det bare blir smuler igjen til den enkelte mediebedrift.

Felles plattform Utviklingen av elektroniske lesebrett går med rekordfart. Kindle er bare begynnelsen, Apple med sin iPhone er en annen, og Plastic Logic varsler snart sitt lesebrett, som kan rulles sammen som en papiravis. Snart kommer også lesebrett med farger, og annonser. Norske mediebransje skal kunne levere til alle varianter. Den største utfordringen blir i en felles plattform.

– Det å samarbeide om en felles distribusjonskanal for innhold gjør at mediets egenart opprettholdes. Det er noe av det viktigste for en plattform som et lesebrett, sier Rohde. Han mener forskjellen mellom en pc og et lesebrett nettopp er at det enkelte medium bevarer sin egenart på en plattform som et lesebrett, ikke sauses sammen, som på en pc.

Redaksjonell kvalitet Å distribuere via lesebrett betyr null utgifter til trykking og distribusjon. Det betyr at det kan satses mer på redaksjonell kvalitet, samtidig som at nye former for annonser kan bety økte inntekter.

– På lesebrettet vil muligheten være mange, mener Rohde.

Han underslår ikke at det er mange ubesvarte spørsmål på veien frem til det ideelle lesebrettet. Hvorvidt folk vil betale for et lesebrett- er ett av dem.

Mikal Rohde mener lesebrettet kan være svaret på den avisen fremtidens lesere vil ha; en avis tilpasset ens egne interesser.

Ni mediehus deltar Ni mediehus har til nå sagt ja til å delta i prosjektet: Aftenposten, A-pressen, Budstikka, Dagens Næringsliv, Edda Media, Hjemmet Mortensen, Nationen, Polaris, Vårt Land.

Ifølge fagsjef Geir Engen i MBL skal prosjektet gjennomføre en test med et visst antall leseplater.

MBL har tidligere søkt Kulturdepartementet om 4,5 millioner kroner til lesebrettprosjektet.

MBL/illustrasjon/lesebrett.jpg

 

 

 

Aktivitetskalender


Tidligere nyhetsbrev: Uke 23 | Uke 5 | Uke 4 | Uke 3 | Uke 2 | Uke 51 | Eldre »
Medienettverket Aviskatalogen Unge lesere Papirkjøp AS Mediebedriftenes klareringstjeneste NADA Avis i skolen

Kongens gate 14, 0153 Oslo | Telefon: 22 86 12 00/46 86 03 77 | Telefax: 22 86 12 02 og 22 42 26 11 | post@mediebedriftene.no