Søk:
Søk
# Avis           # Ukepresse           # TV/radio           # Nett/mobil           # Trykk/distribusjon

Opplag magasin/ukepresse 2009: Tara tar totalen

Flere kvinneblader kan skilte med opplagsfremgang i 2009, og i magasinet Tara kan de smile bredest av alle. Det Bonnier-eide magasinet kan vise til en opplagsøkning i forhold til 2008 på over 30 prosent. Det betyr at Tara er årets totale opplagsvinner i magasin- og ukepressebransjen, ikke bare i prosent, men også i antall solgte eksemplarer Men også KK, Cosmopolitan, Topp, Costume, Det Nye /Shape Up og Elle kan skilte med fremgang i et krevende marked. Månedsmagasinet Henne har derimot en nedgang på 7,6 prosent.

Redaktørene på bildet kan alle vise til opplagsøkning i 2009. Fra høyre Ingeborg Heldal redaktør i Cosmopolitan, Nina Lødemel redaksjonssjef Det Nye Shape-up, Signy Fardal redaktør Elle, Torunn Pettersen redaktør Tara, Gyri Helen Werp redaktør KK, Celine I. Aagaard redaktør topp og Vanessa Rudjord redaktør Costume.

I 2009 ble det solgt totalt 80.613.491 magasiner og blader (sammenlignbare titler). Det er 4,9 millioner færre enn året før, og en nedgang i prosent på 5,7.

-Trendene er tydelige. Det går mot en sterkere grad av nisjefisering. De generelle bladene som familieblader og aktualitetsblader taper terreng. Det har med at hele mediebildet er i endring, der alle kjemper om mediekonsumentenes tid. Det er jo utrolig mange typer nisjeblader å velge mellom, sier fagsjef i Mediebedriftene (MBL), Helge Holbæk-Hanssen. Han ser imidlertid også mange lyspunkter. 19 blader har opplagsfremgang. Og fjorårets vinner av prisen ”Årets Magasin”, kvinnebladet Topp, kan i likhet med flere kvinneblader skilte med en pen økning.

-Dette er et magasin rettet mot yngre lesere. For andre året på rad har Topp en kraftig vekst i en gruppe man ikke tror leser noe på papir. Det viser at hvis bare innholdet treffer målgruppen, så er det i dagens marked, mulig å lage blader som får suksess, sier MBLs fagsjef. Det er totalt 13 titler innenfor kvinnebladsegmentet, åtte av dem har fremgang og antall solgte blader økte med 0,8 prosent.

– Vi kan selvfølgelig ikke være like fornøyde med mange av de andre opplagstallene, sier Holbæk-Hanssen, og minner om et fjorår som var særdeles krevende for mediebransjen med finanskrise og et tørt annonsemarked. 

Størst nedgang i antall eksemplarer har aktualitetsbladene, Se og Hør, Se og Hør Weekend og Her og Nå. Færre har også kjøpt Donald Duck, Illustrert Vitenskap, D, Norsk Ukeblad og Bonytt. 

– Vi må ikke glemme at de bladene som er størst, også får den største nedgangen.

Se og Hør tirsdag er fremdeles Norges største ukeblad. De to bladene, Se og Hør tirsdag og Se og Hør Weekend, står alene for 22 prosent av alt bladsalget i Norge, minner MBLs fagsjef om.

Det selges færre familieblader. I 2009 er det Norsk Ukeblad som prosentvis må tåle den største nedgangen med 8, 2 prosent. Både Allers, Hjemmet og Familien går tilbake.

Interiørmagasinene Rom 123, Elle Interiør og BoligPluss setter standarden for nye trender. Boligpluss er det bladet med tredje største økning i prosent på årets ti på toppliste over opplagsvinnerne. På samme liste står blader som Ute og Hagen for alle.

-Dette er en ny type magasiner, som stadig flere vil ha, og som styrker tidens trend, sier MBLs fagsjef, Helge Holbæk-Hanssen.

 

Hovedtendenser i opplagstallene for magasin og ukepresse:

*Økt salg av typiske kvinneblader

* Færre kjøper aktualitetsmagasiner

* Færre kjøper de tradisjonelle familiebladene

* Flere vil ha trendy boligmagasiner

* Nisjene øker – små hageblader er nye på ti-på-topp-listen

Her er alle tallene

Aktivitetskalender


Tidligere nyhetsbrev: Uke 23 | Uke 5 | Uke 4 | Uke 3 | Uke 2 | Uke 51 | Eldre »
Medienettverket Aviskatalogen Unge lesere Papirkjøp AS Mediebedriftenes klareringstjeneste NADA Avis i skolen

Kongens gate 14, 0153 Oslo | Telefon: 22 86 12 00/46 86 03 77 | Telefax: 22 86 12 02 og 22 42 26 11 | post@mediebedriftene.no